Mleczarnia Turek Sp. z o.o.

Obecna Mleczarnia Turek jest historycznym dziedzicem przedsiębiorstwa, które powstało w roku 1925 oraz dwóch do niedawna odrębnych spółek, należących do Grupy Bongrain, obecnie SAVENCIA w Polsce – Bongrain Polska oraz Toska. Spółki te połączyły się w dniu 3 stycznia 2011r. w jedną i stanowią Mleczarnię Turek. Z organizacyjnego punktu widzenia jest ona podzielona obecnie na Zakład w Turku i Biuro w Warszawie.

Za datę rozpoczęcia Zakładu w Turku przyjmuje się rok 1925 – właśnie wtedy ziemianie z okolic tej miejscowości podjęli decyzję o założeniu Mleczarni Udziałowej pod nazwą „Ziemianka”. Zajmowała się ona przede wszystkim skupem i rozprowadzaniem mleka.

Dziesięć lat później, w 1935 roku, poszerzono asortyment Mleczarni o produkcję masła i twarogu. Zmieniono również formę działalności i utworzono Okręgową Mleczarnię w Turku, w której zrzeszeni byli rolnicy z części powiatu.

W tej formie działalność zakładu prowadzona była aż do wybuchu II wojny światowej, kiedy to wstrzymano produkcję na okres działań wojennych. Po zakończeniu wojny produkcję wznowiono już w 1945 roku. Było to możliwe ponieważ szczęśliwie zniszczeniu nie uległy maszyny potrzebne do produkcji.

W okresie powojennym zakład nie oparł się akcji upaństwowienia, jednak w 1954 roku udało się przywrócić firmie formę spółdzielni. Pod koniec lat 70-tych rozpoczęto budowę nowego zakładu w Turku, którą ukończono w roku 1980. Na jesieni 1981 roku w zakładzie tym uruchomiono pierwszą produkcję serów dojrzewających.

W latach 1981 – 99 zakład wielokrotnie był nagradzany za swoje produkty m. in.:

  • Ser Royal – Złoty Medal POLAGRA’ 93
  • Sery pleśniowe – prawo do oznakowania DOBRE BO POLSKIE – 1994
  • Ser Royal – polskie godło promocyjne TERAZ POLSKA – 1994
  • Ser Royal i Brie – certyfikat PCBC uprawniający do oznaczenia wyrobów znakiem Q – 1995
  • Wyroby UHT „Sielska Dolina” – Konsumencki Znak Jakości IX Prezentacji Żywności’99

Dnia 13 grudnia 1999 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Turek” podjęła decyzję o podpisaniu umowy z BONGRAIN S.A. i powstała nowa firma o nazwie Mleczarnia „Turek” Sp. z o.o.

W roku 2000 rozpoczęła się i nadal sukcesywnie ma miejsce modernizacja zakładu – pojawiły się nowe linie produkcyjne, zainwestowano w przeprowadzenie modernizacji budowlanych, uruchomienie laboratorium oraz poprawę warunków chłodniczych. W ramach wysoko budżetowych inwestycji  w roku 2018 r. rozpoczęto także produkcję serów z przerostem pleśni, tzw. serów blue. 

Od 2001 r. nastąpiły zmiany logo TUREK i opakowań, firma wycofała się także z produkcji masła, mleka w proszku i serów twarogowych, koncentrując się na serach pleśniowych. Wieloletnia praca przyniosła pozycję lidera rynku w tej kategorii pod obecną marką NaTurek. 

W ciągu ostatnich 20 lat firma uzyskała wiele certyfikatów, wśród których należy wymienić certyfikat HACCP. certyfikacja BRC i IFS, ISO 9001, ISO 22000 oraz pozwolenie eksportowe do m.in. USA, Kanady, Turcji, Ukrainy, Australii, Gruzji, Rosji oraz do krajów Unii Europejskiej.

Od 2014 roku Mleczarnia Turek regularnie otrzymuje wyróżnienie TOP EMPLOYER POLSKA i TOP EMPLOYER EUROPA

Sery pleśniowe produkowane w Turku były w ostatnich latach wielokrotnie nagradzane, otrzymały między innymi następujące wyróżnienia:

  • Turek Camembert Wędzony – Produkt Roku 2008
  • Turek Camembert – Lider Forum 2008
  • Turek Camembert Naturalny oraz Turek Cabri Bon – Lider Forum 2009
  • Turek Camembert z Owocami – Perła Rynku FMCG 2010
  • „Superbrands Polska Marka 2018” dla marki NaTurek
  • Konkurs: Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich 2018, organizowany przez magazyn „Hurt&Detal”
  • Wyróżnienie w kategorii sery pleśniowe i topione dla NaTurek Nasz Camembert naturalny
  • Konkurs: Lider forum 2018 organizowany przez magazyn „Forum Mleczarskie Handel”
  • 2 miejsce w kategorii sery pleśniowe dla NaTurek Nasz Camembert naturalny
  • „Superbrands 2020” dla marki NaTurek
  • Konkurs: „Lider forum 2019” organizowany przez magazyn „Forum Mleczarskie Handel”
  • 2 miejsce w kategorii sery pleśniowe dla NaTurek Nasz Camembert naturalny
  • 2 miejsce w kategorii sery do smarowania dla Naturek Nasz Puszysty ze szczypiorkiem
  • Konkurs: Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich 2019, organizowany przez magazyn „Hurt&Detal”
  • Wyróżnienie w kategorii sery pleśniowe i topione dla NaTurek Nasz Camembert naturalny

Więcej informacji o naszej ofercie znaleźć możecie Państwo na stronie: www.naturek.pl