Mleczarnia Turek Sp. z o.o.

Obecna Mleczarnia Turek jest historycznym dziedzicem przedsiębiorstwa, które powstało w roku 1925 oraz dwóch do niedawna odrębnych spółek, należących do Grupy Bongrain w Polsce – Bongrain Polska oraz Toska. Spółki te połączyły się w dniu 3 stycznia 2011r. w jedną i stanowią Mleczarnię TurekZ organizacyjnego punktu widzenia jest ona podzielona na Zakład w Turku, Zakład w Głubczycach i Biuro w Warszawie.
Za datę rozpoczęcia Zakładu w Turku przyjmuje się rok 1925 – właśnie wtedy ziemianie z okolic tej miejscowości podjęli decyzję o założeniu Mleczarni Udziałowej pod nazwą „Ziemianka”. Zajmowała się ona przede wszystkim skupem i rozprowadzaniem mleka.
Dziesięć lat później, w 1935 roku, poszerzono asortyment Mleczarni o produkcję masła i twarogu. Zmieniono również formę działalności i utworzono Okręgową Mleczarnię w Turku, w której zrzeszeni byli rolnicy z części powiatu.
W tej formie działalność zakładu prowadzona była aż do wybuchu II wojny światowej, kiedy to wstrzymano produkcję na okres działań wojennych. Po zakończeniu wojny produkcję wznowiono już w 1945 roku. Było to możliwe ponieważ szczęśliwie zniszczeniu nie uległy maszyny potrzebne do produkcji.

W okresie powojennym zakład nie oparł się akcji upaństwowienia, jednak w 1954 roku udało się przywrócić firmie formę spółdzielni.Pod koniec lat 70-tych rozpoczęto budowę nowego zakładu w Turku, którą ukończono w roku 1980. Na jesieni 1981 roku w zakładzie tym uruchomiono pierwszą produkcję serów dojrzewających.

 

W latach 1981 – 99 zakład wielokrotnie był nagradzany za swoje produkty:
  • Ser Royal – Złoty Medal POLAGRA’ 93
  • Sery pleśniowe – prawo do oznakowania DOBRE BO POLSKIE – 1994
  • Ser Royal – polskie godło promocyjne TERAZ POLSKA – 1994
  • Ser Royal i Brie – certyfikat PCBC uprawniający do oznaczenia wyrobów znakiem Q – 1995
  • Wyroby UHT „Sielska Dolina” – Konsumencki Znak Jakości IX Prezentacji Żywności’99
Dnia13 grudnia 1999 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Turek” podjęła decyzję o podpisaniu umowy z BONGRAIN S.A., który nabył w niej 66 % udziałów. W związku z tym powstała nowa firma o nazwie Mleczarnia „Turek” Sp. z o.o.

W roku 2000 rozpoczęła się modernizacja zakładu – pojawiły się nowe linie produkcyjne, zainwestowano w przeprowadzenie modernizacji budowlanych, uruchomienie laboratorium oraz poprawę warunków chłodniczych.

Rok 2001 przyniósł zmianę logo TUREK i opakowań, firma wycofała się także z produkcji masła, mleka w proszku i serów twarogowych, koncentrując się na serach pleśniowych. W roku 2002 fabryka uzyskała certyfikat HACCP, a produkcja w stosunku do roku 2000 uległa podwojeniu.

W roku 2004 zakład uzyskał pozwolenie handlowe na eksport do krajów Unii Europejskiej, przeszedł także pomyślnie audyt ISO 9001. W Turku zostało wtedy scentralizowane laboratorium patogenów, działające na rzecz wszystkich 3 zakładów produkcyjnych Grupy BONGRAIN w Polsce.
Kolejne certyfikaty potwierdzające jakość operacji produkcyjnych firma uzyskała w roku 2005 – była to certyfikacja BRC i IFS, recertyfikacja HACCP oraz pozwolenie eksportowe do USA i Kanady. W kolejnych dwóch latach uzyskano pozwolenia eksportowe do 12 krajów (m.in. Turcji, Ukrainy, Australii, Gruzji), a w ramach inwestycji wymieniono instalację do wytwarzania wody lodowej i sprężonego powietrza.
Zakład w Turku zdobył w 2008 roku Certyfikat zgodności z ISO 22000.
Sery pleśniowe produkowane w Turku były w ostatnich latach wielokrotnie nagradzane, otrzymały między innymi następujące wyróżnienia:
Turek Camembert Wędzony – Produkt Roku 2008
Turek Camembert – Lider Forum 2008
Turek Camembert Naturalny oraz Turek Cabri Bon – Lider Forum 2009
Turek Camembert z Owocami – Perła Rynku FMCG 2010
Więcej informacji o naszej ofercie znaleźć możecie Państwo na stronie: www.bongrain.pl